Home » Punim Shkencor You are browsing entries filed in “Punim Shkencor”

Një histori e mohuar për tre breza italianësh

Silvia Ferretto Clemento     “Mënyra e vetme për të larguar, ata që ju përkasin etnive të tjera, është forca brutale e një pushteti të organizuar shtetëror. Mbetet vetëm një rrugë-zgjidhje, zbimi masiv. Kur forca e shtetit ndërhyn në luftën për treva, nuk mund të ketë sukses veçse duke reaguar brutalisht”. Ky citim është marrë […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

EVROPA E BASHKUAR DHE SHQIPTARËT (II)

 Brahim AVDYLI: EVROPA E BASHKUAR DHE SHQIPTARËT (II) Veprën e tij e fillon Henric L. Wuermeling me një kërkim të gjetjes së bazave të vjetra të Evropës. Ai e nis kërkimin prej Zeusit, prej Zotit të Madh, që është pellazg hyjnor, pra Shqiptar, dhe i cili e sjell, apo e rrëmben apo e grabitë me […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

EVROPA E BASHKUAR DHE SHQIPTARËT (I)

Brahim AVDYLI: EVROPA E BASHKUAR DHE SHQIPTARËT (I)   Duke pas parasysh artikujt e shumtë të shtypit tonë dhe të rrjetit elektronik që “fshikulloi” në veçanti shqiptarët e Gadishullit Ilirik, dhe duke i lexuar dhe sistemuar, duke i shkoqitur e duke i vlerësuar apo duke i parë me syrin kritik disa prej tyre, e gjejmë […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

Njeriu që denocoi Traktatin e Fshehtë të Londrës (1915) dhe shpëtoi Shqipërinë nga coptimit

Nga: Prof. Dr. Nebi Dervishi WOODROW WILSON ( UDROV UILLSON) (Me rastin e 90 vjetorit të vdekjes) (28 dhjetor 1856 – 3 shkurt 1924) Më 3 shkurt 2014, mbushen plot 90 vjet nga vdekja e Uldroh Uilsonit (Tomas Wondrow Wilson) 28 dhjetor 1856 – shkurt 1924). Presidenti i SHBA në vitet 1913-1917 dhe 1917 – […]

Posted in Kulturore,Letersi,Punim Shkencor,Sociale | Read More »

EMRI “JEZUS” “KRISHT” DHE “KRYQ” SHPJEGOHEN VETËM ME GJUHËN DHE BESIMIN E PELLAZGO-SHQIPETARËVE

Nga: Fatbardha Demi « Zakoni i të mbajturit me fanatizëm i shenjave të veta dalluese ka një kuptim të përcaktuar qartë… dëshira e tij (e shqipetareve) për t‟u identifikuar është më e madhe se frika nga vdekja. »  Rose Lane « Majat e Shales » Ka vite, që gjithmonë e më shumë 25 dhjetori, dita e Krishtlindjeve, po bëhet […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VIII)

Brahim AVDYLI: ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VIII) “FEJA E SHQIPARIT ËSHTË SHQIPTARIA”                                                                                                                                     (VASO PASHË SHKODRANI) “NE NUK JEMI TË veçantë. E DASHUROJMË VËRTETË VENDIN TONË, POR AKOMA MË SHUMË DASHUROJMË TË VËRTETËN DHE DREJTËSINË”                                                                        (VASO PASHË SHKODRANI) Kur i marrim nëpër duart tona veprat e shumta, nuk do […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

Shqipja, kjo gjuhë e lashtë: Meditime drejt lashtësisë

Nga R. M. – Ramçe Si do që t’a marrim, kodi gjenetik i njeriut tregon për aftësinë (dhuntinë) e tij për krijuar zëre dhe si vijim i kësaj, për të folur në një periudhë të dhënë historike ekjo u arrit në kohën e zotësimit dhe  shkathtësimit. Ai fillon të organizohet (Homo habilis) e ky fakt […]

Posted in Analize Kritike,Letersi,Punim Shkencor | Read More »

Shqipja, kjo gjuhë e lashtë

Nga R. Miftari – Ramçe Si erdhi deri te bashkimi i n me g dhe si u formuan fjalët njërrokëshe (nëntitull) Gjer më sot, në gjuhën shqipe studimet etimologjike kanë devijuar duke iu ngjitur pa asnjë kontroll (kryesisht ) latininishtes dhe greqishtes. E gjej disi të natyrshme këtë anim sepse është shum lehtë të gjinden […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

SHQIPTARËT E SELANIKUT NË SHEKUJT XVIII-XX

ARTUR VREKAJ, WORCESTER,MA SHBA Selaniku lulëzoi edhe falë punës së Shqiptarëve nën administrimin e Perandorisë Osmane. Disa mijëra shqiptarë në mesin e shekullit 18-të punonin si shërbëtorë në hamame, shitësa bozash, armëbërës, gurëpunues, truproje ose punë stine si çobanë apo ngarësa karrocash me kuaj. Shumë punë zyre  vareshin nga ata duke  e bërë  më të […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VIII)

Brahim AVDYLI: ARMIQTË MË TË RREZIKSHËM GJATË RËNIES SË PERANDORISË BIZANTINE (VIII) “FEJA E SHQIPARIT ËSHTË SHQIPTARIA”                                                                                                                                     (VASO PASHË SHKODRANI) “NE NUK JEMI TË veçantë. E DASHUROJMË VËRTETË VENDIN TONË, POR AKOMA MË SHUMË DASHUROJMË TË VËRTETËN DHE DREJTËSINË”                                                                        (VASO PASHË SHKODRANI) Kur i marrim nëpër duart tona veprat e shumta, nuk do […]

Posted in Letersi,Punim Shkencor | Read More »

Archive